Sportfysiotherapie

In de fysiotherapie van tegenwoordig is sportfysiotherapie uitgegroeid tot een specialisme. Een goede revalidatie en begeleiding naar sporthervatting is niet alleen belangrijk voor de topsporter maar juist ook voor de amateur sporter die in competitief of recreatief verband sport. Sportfysiotherapie speelt daarnaast een belangrijke rol in het kader van preventie, voorlichting en advies voor iedereen.

De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe u geblesseerd raakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is.

De sportfysiotherapeut behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. Naast fanatieke sporters behandelt de sportfysiotherapeut ook kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie. De sportfysiotherapeut behandelt ook mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen.

Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport, ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege je handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten. De sportfysiotherapeut kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig als het gaat om sporten en bewegen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden. De sportfysiotherapeut kan je vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid. Hij zal ook zonodig testen bij je afnemen.

U wordt begeleid en behandeld vanaf het moment dat u geblesseerd raakt tot de sporthervatting op het oude/gewenste niveau. Liever zelfs op een hoger niveau dan voorheen, afhankelijk van de mate van herstel en wensen van u als sporter.

De rol van een sportfysiotherapeut binnen de sportrevalidatie:

Analyseren, onderzoeken en behandelen van de geblesseerde of overtrainde sporter.
Advisering om het herstelproces zo optimaal  mogelijk te laten verlopen en blessures  in de toekomst te voorkomen.
Eventueel advies geven in de keuze van sport, beste aanpak, materialen, kleding en schoeisel.
Het geven van sportmedische begeleiding bij trainingsprogramma's en prestatieverbetering.

sportfysio1.png